Santuari de Massarrúbies
El santuari de Massarrúbies es troba a l’antic terme parroquial de Terrassola. Es tracta d’un edifici d’origen romànic –refet en el segle XVII- que presenta un espaiós pòrtic al davant de la façana. El retaule de l’altar major és renaixentista, i la imatge de la Mare de Déu de Massarrúbies és d’estil gòtic. El primer diumenge després de l’Ascensió s’hi celebra la tradicional festa del Perdó, que any rera any aplega un bon nombre de veïns de dins i fora del municipi.
La història de la imatge de la Mare de Déu de Massarrúbies s’emmarca dintre de les llegendes de les talles que no volen ser desplaçades del lloc on son trobades: la tradició parla d’un pastoret de Cabiscol –la masia veïna- que un dia, arribant a casa seva amb el ramat al vespre, va anunciar tot cofoi que “portava una cosa molt bonica” embolicada. Però en desembolicar-la veié, decebut, que “aquella cosa tan bonica” ja no hi era. I així vàries vegades, ja que en tornar a la font la tornava a trobar allí. A l’últim es decidí a revelar el secret a la casa. Hi anaren i tots quedaren sorpresos de la bella imatge i avisaren al rector. La bona nova s’escampà per tota la contrada i les autoritats de Solsona manaren que s’hi portés. Amb recança, compliren fidelment el manament: es posaren en camí però la imatge es comença a fer feixuga; la comitiva reposà sota un gran roure, però quan van voler reprendre el viatge la imatge es va fer tant feixuga que no la podien moure. Quedaren perplexos. Intentaren altra volta! No podien moure-la. “I si la tornéssim a Cabiscol, de moment?” Així ho determinaren. L’agafaren amb veneració i la imatge tornà a ser lleugera i es deixà portar altra volta a Cabiscol, i així es quedà en el santuari marià de Massarrúbies.
Ajuntament de Lladurs, Casa de la Vila, km 7,5. 25283 Lladurs-Solsonès. Tel. (+34) 973 48 15 55 - 973 05 90 31 - Fax (+34) 973 48 15 55 - Crèdits - Avís legal - Política de privacitat